Tapasztalataim Amerikában - 2. rész

Szóval volt a hazafele utunk Floridából, amit hatékonyabban, csak 4 nap alatt tettünk meg.

Semmilyen látványosságot nem terveztünk megnézni. Tényleg csak az volt a cél, hogy hazaérjünk Los Angelesbe.

Más útvonalon mentünk, mint, amin jöttünk: Clearwater (Florida), Jackson (Mississippi), Oklahoma City (Oklahoma), Albuquerque (Új-Mexikó) és végül Los Angeles (California).

Nagyban csapattuk a második napon és Dallas környékén jártunk, amikor a párom megszólalt:  meg kéne nézni, merre lehet a Southfork Ranch, ahol a Dallas című sorozatot forgatták. Mert, ha útba esik, akkor elugorhatnánk megnézni. Utána is kerestem és egy hangyányi kitérővel azért, de útba esett. Így adódott, hogy totál tervezetlenül a Dallas egyik forgatási helyszínén lyukadtunk ki.
Jaj, ráadásul tökre izgultam, hogy még naplemente előtt oda tudjuk érni. Sötétben bizony nehéz lett volna fotózkodni. 😂 De sikerült! A csodálatos "arany órában" csíptük el a helyet.

Imádok forgatási helyszíneket látogatni! Főleg, ha valami olyan produkció forgott ott, amit szerettem. Ilyenkor mindig adok magamnak pár percet, mert iszonyatosan élvezem, ha át tudom élni egy kicsit a feelinget: itt szupersztárok és kamerák mozogtak. Ennek az érzésnek rajongója vagyok!

Ezután a klassz élmény után még nem sejtettem, hogy mi másban lesz még részem a maradék 2 napban!

Még aznap este Balázs megint feldobott egy gondolatot: nézzek már utána annak is, hogy esetleg nem a 66-os úton fogunk-e menni Oklahoma City-től Albuquerque-ig?!?!

HÁT DEHOGYNEM! 😍

Azt hittem, kiugrok a bőrömből! Itt van egy nagy amcsi-fan csaj, aki nemcsak a szupermodern LA vagy Miami belvárosért rajong, de az igazi oldschool, vidéki Amerikáért is. Itt meg is jegyzem, hogy a számomra leginkább tetsző állam Texas volt, Oklahoma, Új-Mexikó és Arizona. Ezek is inkább a vidéki életstílusról híresek. Country zene, country öltözködés, country élet... egyszerűen imádom! 

A harmadik és negyedik napunkat tehát a híres 66-os úton vagy épp amellett tettük meg. 

Okosan akartunk az időnkkel játszani, mert mint írtam elsősorban a hazaérés volt a cél, így nem fért nagyon bele, hogy sok mindent megnézhessünk. Csomót bújtam a telefonomat, hogy találhassak néhány olyan pontot, ahol érdemes lehet megállni egy fotóra, mert éppen tök szépen kanyarodik az út vagy valami nagyobb nevezetesség van rajta.
Így néztük meg a Cadillac Ranch-et,

   


a Tower Station & U-Dropp Inn Café-t,
és a Two Guns Ghost Town-t.
Végül itt van néhány kép egy ikonikusabb útrészről. Új-mexikóban, Arizónában és még talán Californiában lehet megtalálni ezeket a tipikus, mindenképpen fotóznivaló helyeket.


Életem egyik legklasszabb napjai voltak ezek és fantasztikusan éreztem magam! Ismét egy álom vált valóra! Az biztos, hogy az elejétől a végéig el fogok menni ezen az úton! Teljes időutazás az egész!

Ha te is kedveled Amerikát és tervezed, hogy kiutazol, akkor kötelező legalább egy picit autóznod itt! Kihagyhatatlan! Itt aztán megkapod az igazi amerikai életérzést. Sőt érdemes utánaolvasni is, mert tényleg egy különlegességről van szó. 

Van még egy másik gondolatom, amiről írni szeretnék most.

Az USA hatalmas! Ugyan még nem jártam minden államban, de ahol igen, ott megfigyeltem, hogy mindegyik különböző. Más természeti adottságaik vannak, másabb a kultúrájuk, más akcentusban beszélnek az emberek és másabb életformát is élnek. California például másabb, mint Florida. Texas is másabb, mint Arizóna.

Ezidő alatt megtanultam azt, hogy nem lehet az országról általánosságokban beszélni. Persze vannak jellegzetes dolgok, amik európaiként szemetszúrnak bárhova mész, de nem tudsz csak és kizárólag általánosságokban beszélni. Így, amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy "na, és milyen Amerika?", hát... színes és változatos. 😊

Úgy gondolom, hogy szűklátókörű maradsz, ha mondjuk még sehol máshol nem jártál csak egy bizonyos város vonzáskörzetében, vagy csak egy bizonyos államban. Ha csak egy helyben toporogsz és úgy éled az életed, nem tudod igazán megismerni a helyet. Nem tudsz megfelelő véleményt nyilvánítani róla. Ha látsz egy Youtube videót, amiben valaki beszél arról, hogy milyen itt élni, természetesen elfogadhatod a nézőpontját, de ne feltétlen könyveld el, hogy az az egész területre igaz. Rengetegen videóznak erről az országról, de kíváncsi lennék, hogy ki tapasztalt többet, mint ami a saját kis városában van. 

Mondják, hogy itt nincs kultúra. Szerintem te is hallottad már ezt innen-onnan. Ezt most megcáfolom: De van! Nem is akármilyen! Még sajátos ételeik is vannak, nemcsak hamburger meg pizza. Például a steak. Texasban ez nagyon megy.

Azt is mondják, hogy nagy a szabadságérzet és sokan pont emiatt vágynak ide. Ebben van valami. Én úgy gondolom, az ember bárhol lehet szabad, ha úgy tudja alakítani az életét. Ez nem feltétlen helyhez vagy emberekhez kötött, bár vannak olyan országok, ahol borzasztó körülmények vannak és ott, ha akarnál se tudnál szabad lenni. Szóval itt Amerikában valóban érezhető egy ilyesmi feeling. Szerintem ezt az itt élő emberek alakították ki az emúlt évtizedek, évszázadok alatt. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint, amikor a saját kis rezgéseddel, hangulatoddal betöltöd az otthonodat. Az amerikaiak szerintem ezzel a szabadság érzettel töltötték meg az országot, ezért érezhetjünk ezt mi külföldiek. Ezen kívül rengeteg a lehetőség, rengeteg pénzt lehet csinálni, rengetegféle helyre lehet menni, óriási terek és távolságok vannak, amik szintén hozzájárulnak ehhez az érzéshez. 

De mindez az én megfigyelésem. Lehet egy másik ember tök máshogy látja. Ha esetleg neked van más megfigyelésed erről, szívesen venném, ha írnál, mert kíváncsi vagyok. 

Összességében nagy hálát érzek, amiért már a kiköltözésem után utazgatni tudtam itt. (Ez a jó része annak, hogy elkezdtünk csavarogni egyből, ahogy megérkeztem.) Még én magam is csodálkozom, hogy mennyi minden kaptam ebben a pár hétben. Teljesen más érzéssel jöttem haza, mint, ahogy elmentem és erre egyáltalán nem számítottam. 
Furcsa, amit most írni fogok, de azzal, hogy tudom mi folyik az ország különböző részein és hogyan élnek itt-ott az emberek, sokkal jobban és biztonságosabban érzem magam itt Los Angelesben. Olyan ez, mintha minden egyes helyen otthagytam volna egy aprócska kis darabomat és gondolatban könnyen vissza tudnék repülni bármelyik pontra, ahol jártam. S így olyan érzés, mintha már nem csak California része lennék, hanem már az egyharmad USA-é. Ez pedig biztonságot ad. 

Nagyon köszönöm, hogy elolvastad ezt az élménybeszámolót! Tervezek majd még írni erről a témáról, de most ezek lennének az első tapasztalataim.

Kívánok neked csodás napot/estét!

Dóri
Mindennapi tartalomért kövess az Instagramon!
Pozitív és motivációs idézetekért itt a Pinterest!
  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések