Az otthonod ott van, ahol a szíved van


Ezeket a gondolatokat pár nappal ezelőtt fogalmaztam meg magamban, amikor a naplementében sétálgattam.
Csodálatos volt a tengerparton átélni a naplementét és igazán különleges hangulatom támadt.

Itt vagyok Los Angeles tengerpartján. Ide vágytam. Rengeteget álmodoztam arról, hogy itt vagyok, hogy itt élek, hogy enyém a part, hogy enyém a város, hogy a hullámok csak nekem táncolnak, zenélnek, és, hogy otthon érzem magam.

S most tényleg itt vagyok.

S tényleg otthon érzem magam.

Kb 8000 km távol vagyok attól a helytől, ahol felnőttem és ahol a családom él. Mégsem érzem magam messze tőlük ennyire. Mert ugyanzok az érzések vannak most bennem, mint, amikor a gyerekként az otthonom melegében legnagyobb biztonságban éreztem magam.

Van néhány közös Los Angelesben és Berettyóújfaluban. Azt hittem, hogy 100%-ig más a két hely. De tévedtem.
Mindkét helyen ugyanolyan ritmusban megy le a nap, ugyanolyan színeket festve az égre és ugyanolyan hüvöskés levegőt hagyva maga után. Mindkét helyen ugyanaz a csend és nyugalom van ezután. Ugyanúgy az Esthajnal csillag bukkan fel legelőször az égen. Mindkét helyen ugyanúgy ciripelnek a tücskök és ugyanolyan hangot hallasz, ahogy a fák levelei zörögnek a széltől, amint összeérnek.

Amikor a partról elindultam hazafele, ugyanazt éreztem, mint gyerekként a nyári szünetben. Mikor anyu arra kért, "ha lement a nap, gyere haza". És én hazamentem.
Ugyanígy ciripeltek a tücskök, ugyanilyen hűvöskés levegő csípte a bőröm, ugyanilyen árnyalata volt a sötétnek, ugyanígy égtek az utca lámpái, ugyanilyen nyugalom szállt a környékre. Imádtam minden percét azoknak a pillanatoknak. Az enyém volt az az egész kis csomag az életből és nagyon elégedett voltam.

Pár hónapja azon gondolkodtam, hogy vajon hogyan tudod megteremteni magadnak az otthont, úgy, hogy teljesen mindegy hol vagy a világban. Kellenek vajon külső tényezők? Például ugyanolyan színű ágyneműhuzat, amit imádtál gyerekként? Bizonyára igen.
De arra jöttem rá, hogy valójában te rakod össze saját magadnak ezt az otthon-érzést. A szívedből, a lelkedből. Belecsempészel a környezetedbe olyan dolgokat, ami te vagy. Amiktől jól érzed magad. Amiktől biztonságban érzed magad. Amik esetleg arra a helyre emlékeztetnek, ahol felnőttél. Szerencsére nekem nagyon jó gyerekkorom volt, így bármikor szívesen emlékszem vissza rá.
Még jópár percig a homokban tapickoltam, mire kiértem az útra és közben csodáltam azt a hatalmas teret magam körül. Átéltem minden porcikámmal, mennyire ugyanúgy történik a naplemente, mint otthon, és közben valamit megértettem: szóval ilyen az, amikor megteremted az otthonodat a Föld másik felén!

Benned van minden egyes érzés. Ott van minden egyes rezgés, ami ahhoz kell, hogy otthon érezd magad. Ha pedig ezt tényleg felfedezed és tudatosan tudod ezt tovább teremteni, átélni, átérezni, akkor nem kell tovább keresgélned az otthont. Mert hazaértél.

Esténként tücsökciripelésre alszom el és reggelente a Nap fényének ugyanaz az árnyalata süt be az ablakon, mint az én kis szobámba ott Berettyóújfaluban.

Mi más kellhet még, hogy otthon érezhessem itt magam? Semmi más. Megvan mindenem. Anno a naplemente, a hűvöskés szellő, stb. kapcsán megteremtettem magamban egy érzést.
Ez most szintén itt van velem. Belőlem jön az otthon-érzés.

Legyek bármilyen messze fizikailag a családomtól és háztól, ahol felnőttem, lelkileg sosem voltam közelebb, mint most. Itt van velem minden rezgés, hangulat, amitől anno otthonná vált az otthonom. Tisztán emlékszem, ahogy anyukám rámnézett, apukám megpuszilt, ahogy tesóimmal nevettünk... és így tényleg azt érzem, hogy megvan mindenem, ami ahhoz kell, hogy otthon érezzem magam Los Angelesben.

><

Este fél 10 van. A teraszon ülök, miután jól kisétáltam magam. Most már bemegyek, mert elég hűvös lett. Bemegyek, hogy átérezzem ugyanazt a meleg érzést, mint, amit gyerekként éreztem, ahogy beszaladtam a házba egy hűvös nyári estén.

Dóri

Mindennapi tartalomért kövess az Instagramon!
Pozitív és motivációs idézetekért itt a Pinterest!
  

Megjegyzések

 1. Szia! Írtad a facebook oldaladon, hogy besétáltál az Amerikai Nagykövetségre és egy elbeszélgetésre adtak neked vizumot. Ez milyen tipusú bevándorló vízum, amihez neked elég volt az interjú? Nagyon sokféle vizum van és jó lenne részleteket olvasni, hogy te milyet kértél és minek kellett megfelelned. Én eddig úgy tudtam, hogy csak a 90 napos nem bevándorló turista ESTE vizum, amit könnyű megkapni magyar állampolgársággal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért az a besétálás nem csak úgy történt. :) Kérelmezni kell a megfelelő vízumot, kiperkálni az összeget, majd kapsz egy interjúidőpontot. És az interjún eldől, hogy elfogadják-e a jelentkezésed vagy sem. ha igen, akkor szuper. Ha nem, akkor buktad a pénzt és később meg kell próbálni újra. Vagy egy másik fajta vízumot kell igényelni, hátha azzal sikerül.
   Rengeteg féle vízum van, érdemes megnézegetni őket, mert nem mindig olyan komplikált megkapni, mint amennyire mondják. :)
   Én a páromon és a cégen keresztül (ahol dolgozik) kaptam meg, aki már 2 éve itt lakik az USA-ban. L2 a vízum neve, ami nekem van.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések