8+1 gyakorlati tipp, hogyan maradj pozitív


Szia,

egy elég aktuális témát akarok most kiboncolni.
Ez a vírus helyzet sok mindenkinek egy kihívás, mind pénzügyileg és mind szellemileg. Az ember egy hétig még talán kényelmesen elvan a négy fal között, de amikor ez az idő kitolódik több hétre, az már nagyon kényes tud lenni, főleg, hogy minden bizonytalan, s nem tudjuk mikor lesz ennek az egésznek vége.

Mostanában az interneten rengeteg olyan írást olvasok, hogy "maradj pozitív", "fókuszálj a jóra". Ez rendben van és tényleg így kellene. De mégis hogyan? Hogyan fókuszáljak a jóra és a pozitívra, amikor a fejemet elönti a stressz? Mégis mit kéne tegyek?

Nagyon elkezdett ez a kérdés foglalkoztatni és neki is álltam összeszedni pár olyan gyakorlati dolgot, amit meg tudsz tenni annak érdekében, hogy megőrizd a pozitivitásod és az épelméjűséged ebben az őrületben. - Ezek nem csak a mostani helyzetben alkalmazhatók, hanem az életben bármikor.

1. Kommunikálj! 
Egyből a legeslegfontosabbal kezdem! 
A legrosszabb, amit tehetsz, hogy bezárkózol. Az ember társas lény. Ha tetszik, ha nem, ez van. Sokkal sikeresebb és boldogabb tudsz lenni, ha körülveszed magad szociális, pozitív gondolkodású, a jóra törekvő emberekkel! (Igen, nagyon nem mindegy, kivel barátkozol, mert vannak ám nem túl kedves személyek is ezen a földön, akik titkon ott tesznek keresztbe neked, ahol csak tudnak. De erről majd máskor...)

Szóval, rengeteget tud segíteni, ha olyan emberekkel beszélgetsz, akiket szeretsz és akikben megbízol. Rengeteget segít, ha megosztod velük a problémáidat. És, tudod, még ha éppen nem is tudnak neked tanácsod adni, hogy mit csinálj, sok esetben elég az, ha csak kibeszéled magadból a gondolataidat.
Én saját magamon tapasztalom, hogy olykor például a legjobb barátnőmnek nem is kell mondania semmit se. Egyszerűen azzal, hogy kiöntöm neki a fejemben lévő maszlagot és zavarodottságot, rendet teszek odabenn és saját magam megtalálom a válaszokat a gondjaimra. 

Lehetséges, hogy te is tapasztaltad már, hogy ha leírsz bizonyos dolgokat egy papírra, mintha valahogy "rendebb lenne" a fejedben. A kommunikáció pont ilyen. Csak ebben az esetben nem papírra írod le, hanem kibeszéled magadból.

De, ha éppen senki nincs, akit meg tudnál szólítani, akkor írd ki magadból! Csak írd, ami jön. Ha elsírod magad közben, engedd ki bátran! Mert ez egy jó mutatója annak, hogy tisztul a fejedben lévő zűrzavar. Ha gondolod, a végén szét is tépheted a papírt.

><

2. Okozz magadnak örömteli pillanatokat!
Megértem, ha nem tudsz 0-24-ben pozitív maradni. Viszont tudsz magadnak pozitív pillanatokat okozni! Tölts időt olyannal, amit szeretsz! Olvass, merülj bele egy jó könyvbe! Vagy merülj bele egy jó filmbe! Süsd meg a kedvenc sütid! 
Törekedj arra, hogy átéld ezeket a pillanatokat, mert ha eközben is a körülötted folyó problémákon pörögsz, akkor nem sok örömöd fogod lelni ezekben a tevékenységekben. 
Képes vagy arra, hogy erre az időre kikapcsold az elméd és átadd magad a jelen pillanatnak! Az alkotásnak, művészetnek, szórakozásnak.

><

3. Foglald le magad!
Tény, ha elfoglalod magad, akkor kevesebbet gondolkodsz, azaz annak is kevesebb az esélye, hogy negatív gondolatok árasszák el a fejed. 
"A környezetre helyezni a figyelmet" egy nagyon jó eszköz erre. Jó irány erre a takarítás, kertészkedés, rejtvényfejtés, olvasás, barkácsolás, társasjátékok...
Több hét karanténban eltöltött idő után az ember már kevésbé kreatív ezt illetőnek. Az internet erre is jó, mert sok olyan videó kering a Youtube-on, illetve cikkek a Google-ön, ahol különböző ötleteket osztanak meg, hogy hogyan foglaljuk le magunkat. Ezek között érdemes mazsolázni. 

><

4. Használd ki az időt a tanulásra, fejlődésre!
Egy ilyen időszakot érdemes kihasználni arra, hogy az ember tanuljon, fejlessze magát, vagy olyan dolgokkal foglalkozzon, amire eddig nem volt ideje. A tudás hatalom, önbizalmat ad és növeli a pozitív gondolkodásra való képességet. 

><

5. Sportolj!
Ha megteheted, akkor mozogj egy keveset minden nap, vagy minden másnap. A mozgás nagyon jó hatással van az elmére is, segít kicsit kijjebb jönni a fejedből, segít, hogy a problémákra tisztábban nézhess majd rá, felfrissít és kellemesebben fogod magad érezni tőle.

><

6. Próbálj meg segíteni másoknak.
Szintén saját tapasztalat és másokon is megfigyeltem, ha más emberekre fordítod a figyelmedet, próbálsz valakinek segíteni, ugyancsak könnyebben kijössz a saját fejedből. Mivel az ember társas lény, és alapvetően jó, ezért ott van benne a segítői szándék. Ha csak egyszerűen felhívod azt, akiről tudod, hogy magányos vagy nagyobb bajban van, mint te, már sokat tettél érte, s ez neked is örömet fog okozni, hogy tudtál valakinek segíteni. 

><

7. Válogasd meg a híreket a médiából!
Teljesen rendben van, ha informálódni akarsz, hogy mi történik a világban, de húzz egy nagyon éles határt, hogy mennyi hírt olvasol el és nézel meg!
Ugyanis a média feladata az, hogy a szemetet és a negativitást zúdítsa rád. Biztos felfigyeltél már arra, hogy 90%-ban rossz híreket közölnek és csak 10%-ban beszélnek a jó és pozitív dolgokról. Sőt, sok esetben hazugságot terjesztenek. Ez nem csak most van, de mindig is így volt. 
Ennek fejében döntsd el, hogy tényleg be akarod-e engedni ezt az életedbe!?! 

><

8. Új nap varázsa!
Számomra egy igazi kis kincs ez a fajta hozzáállás. Nemcsak abban, hogy átvészeljek nehezebb időszakokat, de abban is, hogy kitartsak a céljaim mellett. 
Próbálj meg minden reggel egy vadonatúj napra ébredni! Az elején lehet nehezen fog menni, de, ha figyelmet teszel erre és gyakorlod, akkor bele fogsz jönni!
Ez a gyakorlat új erőt ad neked minden egyes reggel, hogy szembenézz az adott nap nehézségeivel.

><

8+1. Írd le a sikereidet!
Ülj le és írd le, hogy milyen sikereket értél el eddig az életedben! Aprókat is és nagyokat is. Biztos vagyok benne, hogy fel tudsz sorolni párat! Ha gondolod, ki is tűzheted őket a falra, hogy minden nap szem előtt legyenek.
Ha ilyesmire fókuszálsz, szintén növeled az önbizalmadat és könnyebb lesz derűsebben gondolni a világra. 


Lehet, hogy nem tűnik mindig így, de arra is megvan a képességed, hogy megfogd és felemeld magad a földről. Ha siránkozol, nem fog javítani a helyzeteden egy szálat se. Erőt kell venned magadon és olyan dolgokra vagy hasonlókra fordítani a figyelmedet, amiket itt leírtam. Senki nem tudja eldönteni helyetted, ha változtatni akarsz. Ehhez elsősorban TE kellesz!

A cselekvés, a mozgás az, ami életben tart. Ezt ne feledd! Mindig tudsz tenni magadért valamit akkor, ha felállsz és cselekszel. Ez a 8+1 tipp pedig remélem adott eszközöket a kezedbe, hogy hogyan.


Szeretettel, Dóri
Mindennapi tartalomért kövess az Instagramon!
Pozitív és motivációs idézetekért itt a Pinterest!
  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések